Rólunk

Home Rólunk
Nevelőink
Barbara
Családi bölcsőde vezető
Az ember néha kisebb-nagyobb kitérőkkel találja meg a hivatását. Így volt ez velem is.

Biológia-környezetvédelem szakos tanárként végeztem, de a szakpárosításom nem volt túl keresett, így miután végeztem, egy multinacionális cégnél helyezkedtem el, ahol több mint 7 éven keresztül dolgoztam logisztikai majd környezetvédelmi területen. 2004 tavaszán a multis múlt után azt kerestem, hol a helyem a kenyérkereset vonatkozásában. Egy baráti összejövetelen érdekes irányt vett a társalgás, ami kijelölte egy alapítvány létrehozásának útját. Az akkor jelenlévők nagyon különböző szakmákból jöttek, eltérő motivációkkal rendelkeztek: volt köztünk gépészmérnök, aki a kisgyermekellátás felé kacsingatott;  tanár, aki fontosnak tartotta a családi élet támogatását; vállalkozó, aki azt mondta, hogy a szabad idejében szívesen segítene időseknek; és gyógypedagógus, aki az édesanyja halálakor elhatározta, hogy valamikor hospice szolgálatot szeretne létrehozni vagy ahhoz csatlakozni. Látszott tehát, hogy a tervezett célok és tevékenységek felölelik az egész életet, a születéstől a halálig. Akkortájt egy kedves ismerősünk elkezdett játszani a szavakkal, s egyszer csak felmerült a pirkadattól alkonyatig szópár, amely aztán az alapítvány neve is lett. Az alapítvány első tevékenységei között szerepelt egy családi napközi létrehozása 2006-ban, majd egy újabb 2009-ben. Mind az alapítvány, mind a családi napközik létrehozásában jelentős részt vállaltam, és a célok, tevékenységek megvalósításában, fenntartásában azóta is aktívan részt veszek.

Az első gyermekem születésekor még nem is álmodtam az alapítványról, így számára bölcsődét kerestünk, mikor részmunkaidőben visszamentem dolgozni. Annak ellenére, hogy szépen kialakított környezettel, figyelmes emberekkel találkoztunk, mégis úgy éreztem, hogy azt a hangulatot, azokat a dolgokat, amiket otthon tőlem megkapott a fiam, a bölcsiben sajnos nem fogja. Féltettem, aggódtam azért, hogy a bölcsőde és az én legjobb szándékaim ellenére sem lesz jó helyen. Ezért egy ismerősünk segítségével a délelőttöket mégis otthon tölthette, aztán déltől újra vele voltam.

A második és harmadik fiam már a családi napközibe járhatott, s bár nem voltam mindig a csoportban a sok alapítványi háttérmunka miatt, mégis a közelükben voltam. Ez nekik és nekem is sokat jelentett és azóta is arra ösztönöz, hogy a hozzánk érkező gyermekek úgy jöhessenek a családi bölcsibe, mintha a második otthonukba mennének reggelente.

Ahogy nekem fontos volt, hogy hol és milyen kezek között hagyom a gyermekeimet, úgy ezt természetesnek veszem a hozzánk érkező szülőktől is. Sem én, sem a kollégáim nem vagyunk tökéletesek, néha követünk el hibákat, de azt bizton kijelenthetem, hogy szándékunkban áll a tőlünk telhető legtöbbet megtenni az apróságok örömteli és biztonságos bölcsiben töltött órái és a szülők bizalma, nyugalma, elégedettsége érdekében. A munkámban mindennél többet jelent számomra, mikor látom a gyerekeket elmélyülten vagy felszabadultan játszani, mikor örülnek valami új készségüknek, mikor távolba merülő szemmel, mozdulatlanul hallgatják a mindennapos énekszót, vagy amikor kacagva, örömmel mozdulnak spontán, saját késztetésből a lehető legsokfélébb módon. Ezt az örömöt tovább táplálja bennem az a tudás, hogy mindezek a legjobb módon járulnak hozzá az érzelmi, testi, mentális fejlődésükhöz, a boldog felnövekedésükhöz.

Heni
Nevelő
Székesfehérváron születtem, jelenleg Kőszárhegyen élek a családommal.  Három gyermek boldog édesanyja vagyok.

Óvónőnek készültem, de az élet elsodort a közgazdaság felé. 5 éve aztán úgy alakult, hogy kipróbálhattam magam gyermekek között. Szerelem lett belőle.

Szeretek gyermekekkel foglalkozni, mert nyitottak, őszinték a világra. Fontosnak tartom a gyermekekkel való korai fejlesztést és foglalkozást. Folyamatosan fejlesztem magam, bővítem a tudásomat szakirodalmakkal, illetve jelenleg is tanulmányokat folytatok, hogy még tudatosabb és szakmailag is felkészültebb nevelő lehessek. Lényeges számomra, hogy segíteni tudjam a gyermekeket az értékrendjük kialakításában, és hogy még közelebbről megérthessem a viselkedésüket és a reakcióikat. Úgy gondolom, hogy a dicséret, a simogatás és a szeretetteljes légkör elengedhetetlen a gyermekek fejlődése szempontjából. A mindennapjainkban meghatározó része van az éneklésnek, mondókázásnak és a mesélésnek.

Szeretek mosolyogni. 🙂

A családi bölcsödében közvetlen, nyitott környezet vesz minket körül. Mind a kolleganőkkel, mind a gyermekekkel és szüleikkel nagyon szoros kapcsolatban telnek a napok. Saját gyermekeink is szívesen jönnek és játszanak a hozzánk járó napközis gyermekekkel együtt.

Szabadidőmben szeretek olvasni, kézimunkázni, biciklizni és kirándulni.

Zsuzsa
Nevelő
1974-ben születtem, gyermekéveimet Zámolyon töltöttem, két testvérem és egy nagy lányom van. Korábban a kereskedelemben dolgoztam, de a gyermekek iránti szeretetem más irányba vezetett, dajka képzőt és családi napközi vezető tanfolyamot végeztem. Harmadik éve dolgozom már a Fülemüle Fészek Családi Napköziben gondozóként. Nagyon szeretek gyerekek közt lenni, érzem a ragaszkodásukat, kedvességüket, őszinteségüket. Célom, hogy a rám bízott apróságok vidám, kiegyensúlyozott kisgyermekek legyenek.
Szilvi
Nevelő
Székesfehérváron születtem, most is itt élek két kislányommal és férjemmel.  Szabadidőmben szeretek meditálni, olvasni, énekelni, kertészkedni, kézműves alkotásokat készíteni. Iskolás lányaimmal gyakran barkácsolgatunk, készítünk kreatív használati és dísztárgyakat. Hosszú évek óta vegetáriánus vagyok.

 

Azért választottam a kisgyermekekkel foglalkozást, mert mindig nagyon jól éreztem magam a gyerekek között. Magamat is örök gyermeknek vallom, imádok játszani, bolondozni. Ezen kívül mindig is érdekelt a gyerekek fejlesztése. Lelkesít, ha látom csillogó szemüket, örömüket, amikor megcsinálnak valamit, amit korábban nem tudtak. Lázba hoz olyan feladatokat keresni számukra, amely egyszerre okoz örömet, és közben új tudás birtokába is kerülnek.

Szeretek ritmusos, dallamos mondókákat ismételgetni a gyerekekkel, szívesen készülök mesés tornával, és olyan foglalkozásokkal, melyekben kísérletezünk, új dolgokat próbálunk ki a környezetünk megismerésére. Zenei foglalkozások alkalmával a klasszikus gyerekdalokon túl népdalokat is énekelünk.

Munkám során törekszem a gyerekeknek adott szeretetteljes figyelemre.  Úgy gondolom, hogy a bizalmuk kialakulását ez segíti elő a legjobban, erre van a legnagyobb szükségük.